Tietoja minusta

Oma kuva
Toimintaterapeutiksi tullut tradenomi ja tuore rintamamiestalon asuja kerää asioita blogiin muistin tueksi ja konkretisoi ajatuksia kirjoittamalla.

tiistai 15. toukokuuta 2012

Edenin puutarhassa vaan ei Strömsössä

Miekkonen sai keväämmällä idean, että kasvatetaan omat yrtit! No kasvatetaan! Munakennoihin ja maitopurkkeihin laitettiin kasvamaan sitruunamelissaa, basilikaa, rucolaa, timjamia ja korianteria. Lisäksi ystävällinen luokkatoverini miehineen lahjoitti meille kolme eri lajiketta chilin taimia (Pinquito de mono, Medusa ja African devil). Yrtti-idätys meni hienosti ja kaikista siemenistä puski sirkkalehteä tulemaan. Osa tosin naapurikennoon, sillä kissit siemensivät istutuksemme uusiksi käydessään katsomassa pihapuun tipuja keittiön pöydällä. Valoisia, lämpimiä ja turvallisia paikkoja kukkien kasvaa ei liiemmälti asunnossa ole, sillä olohuoneen puolella taas hyörii 1v. apina.

Yrtit siis itävät! Lämpimän kevätpäivän innostamana vein kasvit ulkoilemaan parvekkeelle, jossa odotti uusi heitä varten ostettu hyllykin. Harmin paikka, yöllä taisi olla hallaa, tuulikin vähän ja vettäkin olisi voinut antaa. Lopputuloksena, suurimmaksi osaksi kai kylmyydestä, chileistä tippui osa lehdistä ja basilikan ja rucolan lehdet paleltuivat ryppyisiksi mummon korvalehdiksi. Korianteri kohtasi loppunsa yhden pikku hortonomin käsittelyssä, yllättävän ylettäviä nuo yksivuotiaat. 

Yllättävän kauan ovat "selvinneet" toisaalta kaupasta ostetut rosmariini, persilja, basilika ja salvia. Viimeksimainittu otti muiden muassa hiukan itseensä kylmyydestä eikä näytä kovin kummoiselta, kun taas persilja paistui ensimmäisenä ulkoilupäivänä. Rosmariini on kuin uusi. Basilikan olen saanut pysymään elossa kuunneltuani Yle Puheelta loistavan pätkän idättämisestä ja versottamisesta. Vinkki kuuluu näin: koska kaupassa myytävät puskat kasvatetaan vesiviljelyssä, sitä kannattaa jatkaa kotonakin. Upoksiin vain. 

Tässä siis tämänhetkinen tilanne. Timjami näyttää suht hyvältä, kuten sanottu myös rosmis, vaikka sitä on jo käyty ronkkimassa ruuanlaittoon. Muilla onkin sitten vähän pientä pintavauriota, mutta ei se kokkaamista haittaa. Aattelin, että laitetaan nyt vähän erilaisia kuvia, kun joka paikassa näkee aina vaan hienoja otoksia onnistuneista jutuista. Hämäläisen puutarha presents: Otettu Nokia C7:lla, kohteena sisältä kauniit yrtit. 

Ai niin muuten, sitruunamelissalle jäi tassukuljetuksesta sen verran pahat traumat, että se ei selvinnyt. 

Salvialla menee vähän huonosti.

Vasemmalta timjami, basilika, rosmariini (kaupan), rucola ja persilja (kaupan).

Mutta chilit ovat vielä elossa, keskimmäisessä on kukannuppujakin! Taustalla basilika (kaupan), oikealla salviarukka (se on vaan niin säälittävä).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti